Helsinki în haine de sărbătoare

Tot ce mi-am dorit de la această călătorie în Finlanda a fost să mă simt din nou copil, iar Helsinki mi-a îndeplinit dorinţa fără doar şi poate. Începând din momentul în care am ieşit din parcare şi până când ne-am întors la maşină am fost cu un zâmbet larg pe faţă şi am savurat fiecare luminiţa, fiecare fulg de nea ( mai mult cei din copaci , cei reali au cam lipsit :) ), fiecare căsuţa frumos împodobită, dar şi agitaţia specifică sărbătorilor :) Aici l-am cunoscut pe Moş Crăciun, cel mai frumos pe care l-am văzut până acum . Un Moş Crăciun superb, cu o barbă lungă, frumos arănjată, de o naturaleţe ieşită din comun, cel puţin pentru o barbă falsă :). Era exact aşa cum mi l-am imaginat eu pe moşul : avea ochii blânzi şi zâmbitori, o oarecare greutate în mişcări (e totuşi bătrân, nu?), foarte amabil, un costum , deşi roşu, diferit de costumul “Coca Cola” în care îi vezi pe toţi moş crăciunii zilelor noastre, şi, mai presus de toate, a desenat pe faţa mea un zâmbet larg şi m-a făcut să îmi zic :”Wooww, ăsta chiar zici că e real! ” .DSC05996

DSC05997Helsinki, Moşul ăsta ţi-a adus multe puncte în plus :) La fel şi luminiţele cu care te-ai îmbrăcat :D Le-am văzut aprinse din momentul în care am ajuns în centru, deşi era încă lumină. Chiar dacă ziua ţine aici doar câteva ore, pentru mine a fost cea mai lungă zi :D Aşteptam cu nerăbdare să se întunece să savurez magia pe care o emană haina ta festivă, oraş minunat!DSC06009DSC06012

Mi-ai oferit târgul de crăciun pe care îl căutăm. Chiar dacă nu a avut la fel de multe luminiţe precum cel din Viena, pe care l-am văzut anul trecut, am găsit aici multe căbănuţe frumos arănjate cu produse pe care nu le-am văzut în altă parte. Jucării de aţă, ce cred eu că erau lucrate manual, o mică fierărie, adusă parcă din timpuri medievale, care, deşi nu îi văd legătură cu crăciunul, mi-a atras privirea preţ de câteva minute, căbănuţe cu mâncarea voastră tradiţională, oricât de ciudat ar fi pentru noi ca masa de Crăciun să fie plină de peşte, şi, nu în ultimul rând multe căbănuţe cu ornamente de crăciun sau cu jucării ce au încântat copilul din mine :) .

DSC06023

DSC06030 DSC06029 DSC06031 DSC06020 DSC06022 DSC06000DSC06026 DSC06028 DSC06036 DSC06054

Helsinki, şi clădirile tale mi-au plăcut :D M-am simţit mică în faţa catedralor tale grandioase pe care le-am văzut. Helsinki Cathedral, o maiestoasă clădire ce parcă veghea asupra spiritului crăciunului, protejând căbănuţele ce se aflau la baza ei, îşi întinde scările până în piaţa senatului (Senate Square). Aici domneşte statuia lui Alexander II ,iar anul acesta, Senate Square găzduieşte St Thomas Market. Mândră şi frumoasă, St Nicholas Church, pe numele ei inţial, este, pentru mulţi, simbolul oraşului Helsinki.

DSC06041 DSC06034 DSC06047

Următoarea destinaţie a fost Catedrala Ortodoxă, Uspenski Cathedral, o clădire superbă, cu puternice influenţe ruseşti. Drumul spre ea, deşi frumos, mi s-a părut extrem de lung. Chiar dacă distanţă dintre cele două catedrale nu este foarte mare, frigul şi-a spus într-un final cuvântul, şi tot ce îmi doream era să găsesc o cafenea simpatică în care să mă încălzesc.

DSC06015 DSC06061-2DSC06060-2DSC06058 DSC06072

Am continuat să rătăcim fără o direcţie clară, pe superbele străduţe din centrul oraşului. Am lăsat copilul din mine să se bucure de luminiţe şi de căbănuţe şi să savureze lăsarea intunericului ce intensifica atmsofera magică.DSC06085

DSC06094

DSC06134

DSC06133

In rătăcirea noastră am avut un moment în care am redescoperit semnificaţia Crăciunului. În fiecare an ne preocupăm de cadouri şi încercăm să readucem căldura şi magia sărbătorilor în casa şi în sufletul nostru, dar uităm ce sărbătorim defapt. Uităm că pentru noi, creştinii, sărbătoarea asta semnifică naşterea Domnlui Iisus Hristos. Nu sunt o persoană foarte religioasă, dar această imagine, a naşterii pruncului Iisus, m-a făcut să mă opresc preţ de câteva minute şi să îmi aduc aminte că nu Moş Crăciun este personajul principal, chiar dacă noi avem tendiţa să îi oferim mai multă atenţie.

DSC06089

Un alt moment de emoţie mi-a oferit Johannes Church (Johannesken Kirkko). Aici, câţiva omuleţi,printre care şi două fete cu voci de îngeri, se pregăteau probabil pentru slujbă, sau poate pentru o festivitate a Crăciunului. Nu ştiu ce semnificaţie avea acel cântec pe care îl repetau fetele cu par auriu, dar cu siguranţă mi-aş dori să îl aud din nou şi să înţeleg şi sensul cuvintelor .

DSC06119 DSC06106 DSC06116

La fel de mică m-am simţit şi în Temppeliaukio Church, o biserică construită in piatră, pe care iniţial nu am ţinut neapărat să o vizitez. M-am răzgandit pentru că am citit că biserica e renumită pentru acustica sa şi am văzut că urma un concert de colinde. Mi-aş fi dorit tare mult să îl văd, din păcate am ajuns un pic prea târziu şi accesul nu mai era posibil . Am reuşit totuşi să o vizitez după ce s-a terminat concertul şi m-am bucurat mult că nu am ocolit-o. Sper să am ocazia într-un viitor să şi ascult un concert aici, trebuie să fie minunat.

DSC06399 DSC06389 DSC06382 DSC06412 DSC06417

Pentru mine vizita în Helsinki a fost deosebită pentru că mi-a oferit exact ceea ce căutăm. Mă voi reîntoarce cu drag în acest oraş, de fiecare dacă când o să am ocazia şi sunt sigură că de fiecare dată oraşul ăsta mă va încânta :)

Mai puţin şi Moş Crăciun ne va vizita, aşa că va doresc Sărbători Fericite, să fiţi înconjuraţi de cei dragi şi să aveţi multă căldură în suflete!

Hyvää Joulua!

BCE

DSC06049

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rbri4588/public_html/ratacitaprinlume.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273