Dor de Istanbul, dor de dragoste, dor de romantism

Am fost de două ori în Istanbul şi de fiecare dată am ajuns condusă de inima mea nebună, care câştigă orice luptă în faţa raţiunii. Raţiunea nu are nici o şansă in faţa inimii, oricât s-ar zbate ea să zică : nu e momentul acum, poate ar trebui să mai aştepţi, nu te grăbi! După doi ani, de când am păşit prima dată în Istanbul, îmi iubesc inima asta nebună, pentru că am rămas cu cele mai frumoase amintiri. Am rămas cu basmul meu în care eu chiar am fost Jasmine şi am avut un Aladdin al meu.

Nu ştiu dacă din cauza ta, dragul meu Aladdin, sau oraşul ăsta e magic, dar m-am îndrăgostit de acest tărâm de poveste, acest unic oraş care este plasat pe două continente: Istanbul. Iar când o dragoste se termină atunci apar şi dorurile.

IMG225

Şi uite aşa mă ia un dor de aeroportul din Istanbul, singurul pe care am aterizat şi mi-am pierdut răbdarea, coada infernală la care a trebuit să stau să îmi verifice paşaportul parcă nu se mai termina. Sau poate doar mi se părea mie, pentru că eram prea nerăbdătoare. Oh, şi ce dor îmi e de florile alea frumoase, cu care mă aşteptai de fiecare dată în aeroport, şi pe care le uitam, când mă întorceam acasă, în camera de hotel. Dar încă mai am ca amintire, cel mai frumos suvenir pe care îl am de la tine si pe care l-am păstrat. După doi ani încă arată bine:

1378232_571494769564403_99735718_n

Mi-e dor de hotelul nostru, pe care l-ai ales tu, şi aceeaşi camera în care ne-am cazat de fiecare dată. Tu ai ştiut mereu numărul camerei, pentru că eu sunt prea zăpăcită şi nu reţin cifre. Tu ai ştiut să mă faci să nu mai fiu un călător nebun, care vizitează orice statuie nesemnificativă dintr-un oraş nou. M-ai învăţat să mă bucur să dorm până târziu într-o cameră de hotel şi mi-ai arătat că micul dejun poate fi tare distractiv pentru mine, eu aia care nu mănânc niciodată dimineaţa. Imi mai e dor de noi, doi zăpăciţi, cum ne prosteam pe melodia Love is strange din Dirty Dancing, tu te credeai Patrick Swayze, iar eu Jennifer Grey. Mă bufneşte şi râsul când îmi amintesc.

Îmi e dor să stăm pe băncuţele din faţa Moscheei Albastre, seara pe înserat, şi să o privim cât de superb este luminată! Ţie îţi place Moscheaa Albastră mai mult, dar mie îmi place şi mai mult, în spatele nostru, Hagia Sofia, culoarea roşiatică în lumina reflectoarelor mi se pare mai caldă. Şi poate şi istoria ei îmi transmite altă energie. Când am plecat, fără tine, şi am vizitat Hagia Sofia, am văzut chipul lui Iisus şters de greutatea vremii, iar în capătul opus însemnele Coranului, mă gândeam, acum, a cui e acest lăcaş de cult: al lui Iisus sau al lui Allah? sau îl împart amândoi? Ei bine, momentat, nu îl mai împarte nimeni, Hagia Sofia e doar muzeu. Un muzeu frumos, primul pe care l-am vizitat singură şi m-am lăsat pierdută în toate detaliile creştine şi islamice.

IMG227

IMG222

De Moscheea Albastră îmi mai e dor tare, pentru că acolo mi-ai dat o lecţie. Acolo înăuntru, te-ai descălţat frumos, te-ai dus şi te-ai rugat la Allah al tău. Eu, din păcate, am uitat să mă mai rog în bisericile mele, la Dumnezeu al meu,toate au devenit pentru mine muzee în care admir picturi, icoane şi sculpturi.  Dar tot nu o să înţeleg, de ce voi,bărbaţii, vă rugaţi acolo, în faţă, în centrul moscheei, iar femeile stau ascunse într-un colţişor. Cu toată dragostea şi iubirea existentă pe faţa pământului, nu o să pot înţelege multe idei din cultura voastră musulmană, mai ales cele despre condiţia femeii. Mintea mea încăpăţânată, de femeie născută şi crescută în Europa, e cam greu să o mai schimbi acum.IMG213

IMG215

Îmi lasă gura apă când îmi amintesc de restaurantul ăla de pe Istiklal Cadessi, cu cel mai bun shish kebab pe care l-am mâncat vreodată. M-ai dus şi a două oară acolo pentru că ştiai că îmi place mult.  Mi-e dor de mor de baclavale şi de fiecare ceai turcesc pe care l-am băut. Recunosc, nu mi-a plăcut la început, un pic amărui şi mult prea dulce pentru gustul meu, dar apoi parcă nu se putea după masă să nu fie ceai. Da dragul meu, ceai se zice şi în limba română. Amândoi am descoperit cât de multe cuvinte avem în comun în limbile noastre.

IMG240

Am adorat toate momentele pe care le-am petrecut în Starbucks şi în Cafe Nero şi fiecare chai latte pe care l-am băut. Le-am adorat de dragul tău, ştiam că ţie îţi plăce acolo. Dar, ştii bine că, eu eram disperată după sahlepul băut pe stradă, care mă ardea la limba de fiecare dată. Şi acu sufăr după gustul de sahlep, oare unde aş putea găsi în România?

26112011322

Cu greu te-am convis să mergem la Palatul Topkapi. Când îmi doresc ceva tare, tare  mergi cu mine sau mă duc singură, şi dacă e aşa, ai venit cu mine pentru că îţi era frică să mă laşi singură pe străzile Istanbulului. Dar ţi-a plăcut şi ţie mai mult decât mie. Ne-am holbat că doi proşti la sabia lui Ştefan cel Mare şi ne-am prostit ca doi copii în haremul lui Suleyman. Ne-am pozat ca doi îndrăgostiţi pe terasa palatului, cu Bosforul în spate, că doar aşa e frumos şi romantic.

fotoğraf(5) fotoğraf(8)

Chiar dacă nu ţi-a fost foame, ai mâncat cu mine gozleme doar că mi-a plăcut restaurantul cu multe, multe pernuţe şi pentru că nu mă mai săturăm să o privesc pe doamna care întindea de zor aluatul, apoi pregătea plăcintuţele astea pe care eu le ador şi tu le numeşti gozleme. Pentru mine tot plăcintuţe sunt, orice ai zice tu.

fotoğraf(6)

Romantism în Istanbul? nu ştiu dacă tu eşti de vină, sau oraşul, dar am trăit cele mai romantice momente. Basilica Cisterna a fost chiar cea mai minunată surpriză pentru mine, atmosfera de acolo a fost de vis, muzica liniştită, lumina obscură, toţi peştişorii aia coloraţi, poduleţele frumos luminate şi statuia cu capul  Medusei m-au făcut parcă să plutesc de fericire. Romantism maxim a mai fost când ne-am oprit pe Istiklal Caddesi şi am început să cântăm amândoi La Vie en Rose a lui Edith Piaf, nu ştiu care dintre noi doi e nebun cu acte în regulă :D Iar Cesaria Evora, cu Besame Mucho, mi-a pus fluturaşi mulţi în stomac, în cofetăria aia cochetă, din Nisantası, cu cea mai bună îngheţată pe care am mâncat-o eu vreodată. Atunci m-am îndrăgostit de îngheţata turcească.

Am reuşit şi te-am convins să bei un pahar de vin cu mine. Dar cum puteam să ajungem în Ortakoy, să privim Bosforul noaptea cu podurile aşa frumos luminate şi să nu fim romantici în faţa unui pahar de vin roşu? Ştiu că îţi place mai mult ceaiul turcesc, dar dacă ieşi cu o europeancă, româncă cum sunt eu, trebuie să bei măcar un pahar din licoarea lui Bacchus. Nu am reuşit să te conving să fumam narghilea, deşi mi se pare curios, tu, din ţară narghilelelor, şi nu ai fumat niciodată?

27112011337

Ce e mai grav, îmi e dor de Istanbulul ăla pe care nu l-am văzut din cauza ta. Marele Bazar nu e pentru tine pentru că eşti prea domn, dar m-ai plimbat prin cele mai imense mall-uri despre care chiar nu eram curioasă. Palatul Dolmabahce a rămas să îl vizitez data viitoare, fără tine, pentru că l-am ratat data trecută. Ţie îţi place să leneveşti şi să pierzi vremea la cafele şi restaurante fiţoase, nu să alergi ca mine de la un obiectiv turistic la altul, poate chiar ăsta e unul dintre motivele pentru care te-am adorat. Croaziera pe Bosfor o să fie romantică  într-un viitor, dar numai pentru mine, fără tine. Pentru că da, am de gând să mă întorc în Istanbul. Ştiu că nu va mai fi la fel, nu va mai avea acelaşi miros şi aceeaşi savoare, pentru că probabil o să mă întorc ca un călător nebun ce sunt, care vrea să vadă cât mai multe obiective turistice într-un oraş, într-un timp scurt.

Iubesc Istanbulul cu tine în el, aşa cum a fost basmul meu! Dar îmi pare rău să îţi zic, cred că o să iubesc Istanbulul şi fără tine în el, pentru că e un oraş de poveste, fascinant. Am fost de două ori dar o să ajung şi a treia oară. Nu ştiu când va fi, încă.

Doamne ce bine că nu o să înţelegi un cuvânt din ce am scris aici :) Vei înţelege doar că îmi e dor de Istanbul. Istanbul seni özledim

Pupi, pupi

AAB

 

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rbri4588/public_html/ratacitaprinlume.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273