Imi doresc sa aud si eu Buen Camino

Totul a inceput de la un documentar pe care l-am vazut pe Digi World despre El Camino – Drumul. A doua zi intamplarea a fost (ca doar toate lucrurile in viata noastra se intampla cu un rost) sa stau la o terasa cu un prieten cu care sa incep o discutie despre Spania, despre El Camino si Santiago de Compostela. Discutia noastra s-a terminat cu o recomandare de film : The Way. Nu a trebuit sa imi spuna mai mult de doua argumente  sa ma convinga sa vad filmul: peisaje superbe si o poveste impresionanta. Exact tipul de film care mie imi place.

the_way.sflb_large

Filmul este despre pelerinajul pe drumul El Camino care incepe in Pirineii Francezi si traverseaza peninsula Iberica de la est la vest pana la Santiago de Compostela, unde sunt moastele Sfantului Iacob. Dincolo de imaginile frumoase cu o natura paradisiaca si cu orasele de poveste, sunt scene din film care m-au emotionat pana la lacrimi. O sa incerc cat se poate de mult sa nu va dezvalui povestea filmului pentru ca imi doresc sa  fiti la fel de impresionati ca si mine, o sa scriu mai multe despre El Camino.

Sunt mai multe rute pentru a parcurge acest traseu, una dintre cele mai cunoscute este Camino Frances. Pelerinajul incepe in Franta, intr-un orasel numit Saint Jean Pied de Port, se continua cu Roncesvalles, Pamplona, Logrono, Burgos, Leon si in final se ajunge in Santiago de Compostela, considerat locul de odihna al Sfantului Iacob. Tot traseul are 800 km si se parcurge de pelerini pe jos, pe parcursul mai multor zile, de la cateva saptamani la o luna. Se parcurg in medie 20/30 km pe zi, timp in care descoperi peisaje superbe, respiri istorie, descoperi cultura si legendele din Tara Bascilor. El Camino este un drum vechi, de mai mult de 1000 de ani si era strabatut de pelerinii care merg sa se intalneasca cu divinitatea. In zilele noastre, anual peste 100 000 de pelerini ajung pe acelasi drum incarcat de istorie

camino

In Saint Jean Pied de Port, fiecare pelerin primeste un pasaport  numit credencial  in care se noteaza data cand incepe calatoria, iar acesta va fi stampilat in fiecare oras vizitat. Stampila se pune la locurile de cazare, biserici sau muzee, fiecare loc are o stampila care concureaza in creativitate. La finalulul traseului, in Santiago, pe baza pasaportului se primeste compostela, dovada incheierii pelerinajului.

pilgrimscredential66

Pentru a incepe El Camino trebuie sa ai un echipament special, bocanci, un rucsac, sac de dormit,toiag si minimum de haine si accesorii, acest rucsac il vei avea in spate aproape o luna, cu cat e mai usor cu atat mai bine pentru spatele tau. Pelegrinii urmaresc simbolul scoicii, acesta ii ghideaza pe tot parcursul drumului pentru a nu se rataci. Scoica Sfantului Iacob este atasata pe rucsacul fiecarui pelerin.

http://www.dustytrack.com

Primul oras turistic din acest traseu este Pamplona, cunoscut in toata lumea pentru cursele cu tauri.Pamplona este capitala fostului regat al Navarei, iar unul dintre vizitatorii fideli al acestui oras este Ernest Hemingway.

By www.viajar24h.com (www.viajar24h.com-200) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

By http://www.viajar24h.com (www.viajar24h.com-200) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Un alt oras incarcat de istorie, unde pasesc pelerinii, este Burgos, iar aici se afla una dintre cele mai mari manastiri gotice din Spania.

By Zarateman (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

By Zarateman (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Cruz de Ferro este un punct de maxima importanta pe acest traseu. Sub crucea de fier pelegrinii arunca o piatra luata din tara lor, este momentul in care  “Ti se ia o piatra de pe inima”. Piatra reprezinta grijile pe care calatorii le vor uitate sub acea cruce, sa se amestece printre toate grijile de care cei ajunsi in acel loc vor sa scape si sa ramana acolo, sa nu mai gaseasca drumul de intoarcere.

By Ana Sevilla [CC-BY-2.5-es (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/es/deed.en)], via Wikimedia Commons

By Ana Sevilla [CC-BY-2.5-es (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/es/deed.en)], via Wikimedia Commons

 Dupa milioane de pasi parcursi, dupa mii de ganduri care  trec prin cap timp de saptamani intregi in care  mergi si tot mergi, dupa ce ochii vad panorame pe care nu ai vrea sa le uiti niciodata, dupa ce cunosti oameni care au venit cu atatea scopuri pe aceasta Cale, dupa o lectie de istorie si cultura se ajunge in sfarsit in Santiago de Compostela. Vizita la catedrala din Santiago reprezinta finalul unei calatorii spirituale, in care pelerinii se redescopera pe sine, mediteaza, reflecta la viata lor care dintr-un motiv sau altul i-a impins sa parcurga acest traseu. Este sfarsitul unui drum in care “fiecare își poartă gândurile, planurile, bucuriile și durerile personale, speranțele și aspirațiile doar de ei știute”.(Emil Drumea,„Pelerin pe drumul Sf. Iacob de Compostela).

By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga Commons)(Lmbuga Galipedia)  Publicada por/Publish by: Luis Miguel Bugallo Sánchez (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Common

By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga Commons)(Lmbuga Galipedia) Publicada por/Publish by: Luis Miguel Bugallo Sánchez (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Common


El Camino, pentru o perioada lunga de timp, a fost o destinatie religioasa, pelegrinii mergeau sa se roage, sa fie mai aproape de Dumnezeu. Acum, El Camino inseamna religie, cultura, sport, traditie, istorie, un drum in care oamenii vor sa isi intareasca trupul si sufletul.

Multi oameni aleg sa faca acest pelerinaj singuri, este o calatorie foarte personala, e calea spre sufletul fiecaruia, este drumul pe care il faci doar pentru tine, este calea spre libertate.

Intr-un timp foarte scurt mi-au aparut multe semne: documentarul, filmul, articole de pe bloguri, simt ca trebuie sa fac acest drum si sunt sigura ca  il voi parcurge atunci cand o sa fie momentul, atunci cand o sa fiu pregatita. Acum incepe pregatirea mea pentru El Camino, am deja cateva filme pe care vreau sa le vad si cateva carti de citit. El Camino ma cheama, astept doar  sa simt ca “Da, acum e momentul”.

Va recomand din tot sufletul meu sa vedeti filmul The Way, nu am mai trecut niciodata prin atatea sentimente in urma vizionarii unui film: am suferit alaturi de Tom, mi-au dat lacrimile la scenele cu incarcatura emotionala, am ras de pataniile amuzante ale pelegrinilor, am vazut panorame extraordinare, am trait o seara flamenco alaturi de tiganii spanioli, m-am simtit eliberata cand Tom a ajuns la finalul drumului si am plans din nou la  despartirea pentru eternitate dintre un tata si un fiu.

Filmul mai are si un soundtrack adorabil, melodiile flamenco, care ajung la sufletelul meu de fiecare data cand le aud, alterneaza cu melodii chill si chiar melodii ale lui Alanis Morrissette, David Gray si James Taylor. Eu am ascultat pe repeat tot soundrack-ul, iar melodiile mele preferate sunt  07 Nadal de Luintra, 14 Gipsy Thief, 15 Ali Ali Oh, 10 Spanish Morning,

Ii multumesc lui Deloo ca mi-a recomand acest film, probabil el este intriga in povestea mea spre El Camino care incepe acum, toate se intampla cu un rost si nimic nu e intamplator.

AAB


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rbri4588/public_html/ratacitaprinlume.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273