Expozitia The Human Body si procesul de plastinatie

Intotdeauna incerc sa combin utilul cu placutul, astfel, saptamana trecuta am participat la prima editie a conferintei de eTravel si mi-am petrecut un week end prelungit in draga noastra capitala. Dupa ce am vazut la televizor ca la Muzeul de Istorie Grigore Antipa este expozitia The Human Body, mi-am propus, daca tot am ajuns si in Bucuresti, sa aloc timp vizitarii acestei controversate expozitii.

photoCitisem pe internet ca este o expozitie care a ajuns in multe orase importante din Europa (Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende) si mai stiam ca este foarte controversata. Cum sunt foarte curioasa din fire nu puteam pierde ocazia sa nu merg si eu si sa descopar motivele controverselor.

Am stat vreo 40 de minute la coada, mamici cu copii, tineri, bunici,cu totii asteptau cuminti sa intre. Asteptarea este mai lunga pentru ca se intra doar in grupuri de 30 de persoane la un anumit intervat de timp.

La intrare un baiat dragut ne-a explicat regulile: fara mancare, nu atingeti exponatele, nu faceti poze si nu filmati, nu va sprijiniti de pereti pentru ca sunt falsi. Partea frumoasa a fost ca la fiecare camera (9 in total), primeam cate o carticica cu explicatii si rubrici de “Stiati ca”.

In prima camera am si aflat un prim motiv care provoaca controverse, toate exponatele sunt de fapt cadavre care sunt trecute printr-un proces de plastinatie. Nu imi era cunoscut acest proces, dar tot in carticica respectiva este explicat cum se procedeaza ca acele exponate sa ajunga in starea pe care o vedem noi:

  • Exemplarul este disecat pentru a reprezenta sisteme şi structuri specifice.
  • Disecţia este scufundată în acetonă, pentru a extrage toate lichidele corporale.
  • După deshidratare, exemplarul este aşezat într-o baie de polimeri siliconaţi şi este etanşat într-o cameră de vid.
  • Sub vid, acetona este înlocuită de polimer, care pătrunde în exemplar până la cel mai adânc nivel celular.
  • Când polimerul siliconat se întăreşte, exemplarul conservat permanent cu structuri intacte este gata pentru a fi examinat şi studiat.

O domnisoara simpatica ne-a explicat ca: procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an.

Dupa ce am inteles ca tot ceea ce vad acolo sunt de fapt oameni decedati care au fost folositi pentru aceste experimente, mi-a fost clar de ce aceasta expozitie a provocat atatea controverse. Normal ca nu sunt singura care se intreaba, oare cine sunt oamenii respectivi si cum au ajuns corpurile lor sa fie baza acestor procese de plastinatie? Dupa o cautare pe google am aflat urmatoarele ” “Problema ar fi de unde provin aceste corpuri? Daca provin din China e o problema, pentru ca stim ce regim functioneaza in China. Pana unde ar putea merge stiinta in acest caz? Ce s-ar putea intampla in cativa ani, cand asemenea exponate se pot vinde la taraba fara probleme de constiinta?”, spune Larisa Iftime, reprezentat al Asociatiei Provita Media.

Cei din conducerea Muzeului Antipa,  sustin ca toate corpurile au fost donate, in conformitate cu legislatia chineza si ca ar fi vorba despre cadavre nerevendicate, la fel ca cele din universitatile de medicina.” (sursa http://turism.bzi.ro )

Chiar ma amuzam cu amicul meu care m-a insotit, oare de ce origine este unul dintre corpuri. Mie mi se parea ca seamana mai mult cu un african, dupa buze si maxilar, dar in nici un caz nu ma gandeam ca e chinez.

Controversata sau nu, mie personal, aceasta expozitie mi se pare foarte educativa. Chiar ma gandeam ca m-ar fi ajutat foarte mult sa inteleg mai bine anatomia in clasa a12a cand invatam din greu pentru bacalaureat (si eu nu mi-am ales alta disciplina decat anatomia, dar decat informatica, fizica si chimie,anatomia mi s-a parut floare la ureche :) ).

La sfarsitul vizitei pot spune ca am descoperit corpul uman pana in cele mai mici detalii (de la sistemul muscular, osos, digestiv, pana la sistemul nervos si circular ), nu e nimic frumos, nu este arta, (ba chiar am zis deseori “ce scarbos este”) dar cu totii trebuie sa stim ce se ascunde sub ambalajul nostru pe care il vedem in fiecare zi si cum functionam. Ce e mai bun e lasat la urma, exponatele de sex feminin sunt abia in ultima camera. A fost educativ sa aflu atatea lucruri interesante despre corpul meu.

Anatomistul german Gunther von Hagen, inventatorul procesului de plastinatie, declara despre
aceasta expozitie : „Mă folosesc uneori, atunci când plastinez un corp, de un demers estetic pentru a permite vizitatorilor să treacă mai uşor peste şocul primei impresii şi pentru a-i ajuta să descopere admirabila complexitate a corpului uman. Dar ceea ce fac eu nu este artă; nu am nutrit nici o clipă dorinţa de a face lucruri frumoase. Plastinatii nu au decât rolul de a-i învăţa pe oameni mai multe despre ei înşişi. Sunt, indiscutabil, un om de ştiinţă, nu un artist.“ (sursa : http://gunthervonhagens.blogspot.ro/ )

6776---1 482251_422116947820548_973604604_n m1fz4e7amook PopHF-605by330

Expozitia mai este deschisa pana in 30 iunie. Detalii despre tarife gasiti aici : http://www.thehumanbodyexhibition.ro/tickets.php


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rbri4588/public_html/ratacitaprinlume.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273